Beschuldiging: aanzetten tot ambtsmisbruik. Hier is nieuws over.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wordt in ieder geval niet gesanctioneerd door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond vanwege de geheime ontmoeting met de Zwitserse federale aanklager Michael Lauber. Zoals FIFA woensdag aankondigde, opende de voorzitter van de onderzoekskamer, María Claudia Rojas, in mei 2020 een voorlopig onderzoek tegen de 50-jarige. “Na onderzoek van de relevante documenten en bewijsmateriaal” werd besloten “de procedure stop te zetten wegens een gebrek aan geloofwaardig bewijs van alle vermeende schendingen van de FIFA Ethische Code”. Het Zwitserse parket heeft eind juli een strafzaak tegen Infantino ingeleid. In wezen gaat het om drie ontmoetingen met Lauber, die eind augustus zijn post verlaat. De beschuldiging is onder meer het aanzetten tot ambtsmisbruik. Infantino verwerpt dit en heeft sindsdien herhaaldelijk verzekerd dat het volledig zal meewerken met de autoriteiten. ‘Tijdens deze bijeenkomsten gebeurde er niets, zelfs niet in de verste verte, illegaal, anders zou de kans zich hebben voorgedaan’, zei Infantino als laatste. ‘Alleen al de gedachte dat dit het geval zou kunnen zijn, is absurd.’

Ten tijde van de ontmoeting met Lauber was de FIFA nog bezig met het verwerken van het schandaal rond ex-president Joseph Blatter. Er waren echter ook beschuldigingen tegen Infantino uit zijn tijd als algemeen secretaris van de UEFA die betrekking hadden op de Zwitserse rechterlijke macht. Volgens een aankondiging van de FIFA werd Infantino op 21 juni ook gerapporteerd aan de ethische commissie. “De bronnen in kwestie hebben betrekking op verschillende vermeende schendingen van de FIFA Code of Ethics, in het bijzonder de boeking van een privévlucht van Suriname naar Genève en ontmoetingen tussen de FIFA-president en de Zwitserse federale aanklager Michael Lauber”, aldus FIFA. (ash / dpa)

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *