Van Rio de Janeiro tot de koninklijke familie in Madrid. Er is hier nieuws over voetbal.

Het jeugdparcours in Dortmund houdt niet op: nadat ter voorbereiding alleen de jonge BVB-hoop was besproken, tekende de club meteen de volgende jongere. Een blik op zijn vita onthult dat Reinier genoten heeft van zijn voetbalopvoeding bij de traditionele Braziliaanse club Flamengo uit Rio de Janeiro. Tegelijkertijd ging hij ook door de U-teams van het Braziliaanse nationale team en trok hij de aandacht als aanvoerder, vooral in de U17. Op 18-jarige leeftijd heeft hij nog niet kunnen spelen voor de Selecao, maar begin dit jaar werd hij voor het eerst ingezet in de U23 en scoorde prompt op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Hij maakte iets minder dan een jaar geleden zijn debuut in het clubvoetbal voor Flamengo. Zijn eerste seizoen is indrukwekkend: hij speelde niet alleen 14 wedstrijden waarin hij 6 goals scoorde, maar won ook het Braziliaans kampioenschap en de belangrijkste Zuid-Amerikaanse titel in het clubvoetbal, de Copa Libertadores, met zijn club. In de daaropvolgende wedstrijd aan het begin van het jaar won uiteindelijk de koninklijke uit Madrid, die naar verluidt maar liefst 30 miljoen euro op tafel zou hebben gelegd voor Reinier. In de Spaanse hoofdstad waren er echter alleen missies voor het tweede team. De verplichte Corona-pauze bood natuurlijk niet de optimale startcondities om te acclimatiseren aan het Europese voetbal.

Als je naar Reinier kijkt, hoor je vaak vergelijkingen van medespelers en coaches met een Braziliaanse voetballegende: Kaka. Dat beschrijft eigenlijk het profiel van de aanvallende middenvelder goed. Op zich is hij een klassieke “tien”, maar hij heeft een enorme aantrekkingskracht naar het doel en een goede finish. Dit doelpuntgevaar werd ook benadrukt door coach Lucien Favre, die zich Reinier daarom niet alleen op het centrale aanvallende middenveld kan voorstellen, maar ook als de “verkeerde negen”. Als deze hoop uitkomt, heeft Erling Haaland misschien een back-up. Gezien de voortdurende discussie over de aanvallers in Dortmund is het zeker een hoopvol alternatief. Voor zijn leeftijd, op 1.85 meter, maakt hij ook fysiek een zeer volwassen indruk om op de top te kunnen tegengaan. Voor zijn traditionele positie op het aanvallende middenveld heeft de nieuwkomer een goed oog voor open ruimtes en de technische vaardigheden voor dynamische vooruitgang. Met deze attributen past Reinier perfect in het Dortmund-concept: een jonge, veelbelovende speler die op verschillende manieren inzetbaar is en de volgende stap in zijn carrière wil zetten. Gezien de concurrentie in het Dortmund-offensief zal hij zeker een zekere flexibiliteit nodig hebben. Aanvoerder Marco Reus speelt immers niet alleen op de “Zehn”, maar ook Giovanni Reyna, die in het vorige trainingskamp al duidelijk maakte dat hij in de basis zou moeten staan. Op typische Dortmundse wijze heeft de club al benadrukt dat ze niets willen overhaasten. Dit geldt des te meer voor een speler als Reinier, die tot dusver in Madrid geen echte kans heeft gehad om aan het Europese voetbal te wennen. Ook persoonlijk zal de sprong van Brazilië naar de Spaanse hoofdstad minder contrasterend zijn geweest dan naar het Duitse Ruhrgebied. Met al deze factoren zal bij BVB rekening gehouden moeten worden en daarom heeft Michael Zorc al aangekondigd dat Reinier voldoende tijd krijgt om aan te wennen.

Overigens komt er in verband met de transfer ook een andere naam naar voren: Achraf Hakimi. De Marokkaanse vleugelverdediger werd in 2018 voor twee jaar uitgeleend van Real Madrid, ontwikkelde zich uitstekend in Dortmund en speelt vanaf komend seizoen voor Inter Milan. Het waren zeker ook deze positieve ervaringen die de Madrilenen ertoe brachten weer zaken te doen met BVB. Met de verloving van Erling Haaland, Jude Bellingham en Reinier Jesus wordt duidelijk dat Dortmund nu het topadres is voor de meest veelbelovende internationale talenten. Het is te hopen dat Reinier zich op een vergelijkbare manier zal ontwikkelen. Meer actueel nieuws over de Bundesliga vind je hier

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *