FC Bayern in de Champions League: elf wedstrijden, elf overwinningen. Er is hier nieuws over voetbal.

Door het winnen van de Champions League sloot FC Bayern een bijna ongelooflijk seizoen af. Voor sommige spelers is de cirkel eindelijk rond, maar voor de meerderheid van het team kan het slechts het begin van een tijdperk zijn. Toen het allemaal voorbij was, de lichten al uit en het stadion leeg was, kwamen de daders terug naar de plaats delict. Serge Gnabry, David Alaba en Joshua Kimmich liepen terug naar het Stadium of Light en gingen op de grond liggen bij de middencirkel naast de vele confetti-strips. Ze keken met z’n drieën naar de lucht toen plotseling hun trainer Hans-Dieter Flick voor hen verscheen met een flesje bier in zijn hand en gewoon ging zitten. De rest van het team bleef in de buik van de arena, waar het waarschijnlijk niet zo stil en contemplatief was als buiten. De vier wilden blijkbaar een paar momenten van rust, hoewel Kimmich een trom bij zich had en die een paar keer gebruikte. Maar eigenlijk waren er een paar stille sequenties na een ongelooflijk turbulent jaar – die het karakter van dit team en dat van hun coach in een bijna kitscherig beeld plaatsten.

FC Bayern won de Champions League 2020, het langste seizoen aller tijden met een bijzonder vreemd parcours. München kon het het beste aan, met de twee pauzes in de wedstrijd in het voorjaar en kort voor het eindtoernooi in Lissabon. Met de druk en de toenemende verwachtingen van een team dat opeens niet wilde stoppen met winnen. Met de grote en kleine onzekerheden die je in de weg zitten: in de finale klaagden de spelers herhaaldelijk over de druk van de wedstrijdballen, sommige waren te hard, andere te zacht opgeblazen. En dat in een Champions League-finale. De 1-0 overwinning tegen Paris Saint-Germain brengt Bayern terug op de Europese troon. In “Champions of Europe” veranderden de inwoners van München maandagavond hun Twitter-account. Dat zijn ze inderdaad. Niet alleen omdat ze feitelijk helemaal bovenaan staan, zullen ze in de loop van maandag de handvatpot weer naar München brengen. Maar omdat dit team de beste van het seizoen was en uiteindelijk simpelweg niet te verslaan was. Elf overwinningen in elf wedstrijden in de hoogste klasse zijn het bewijs van deze dominantie, iets dat nog nooit eerder is gebeurd. Bayern heeft twintig van de laatste twintig competitieve wedstrijden gewonnen. De uitgangspositie voor een triomf in de Champions League en zelfs in de competitie afgelopen herfst was best lastig. De wending ten goede begon met het ontslag van Niko Kovac.

Het is moeilijk voor te stellen dat dit team ooit zo ver zou zijn gekomen in samenwerking met Kovac. Natuurlijk heeft de ex-coach nog steeds een deel van het grote succes in handen, Kovac heeft het team immers een derde van het seizoen begeleid. Maar Kovac had niets meer te maken met het eindproduct, met de manier waarop Bayern het laatst presteerde. Dit is onder andere wat Bayern onderscheidt van hun drievoudige voorgangers uit 2013. Op dat moment, gedreven door twee verloren finales in 2012, legde het team een ​​seizoen neer alsof het uit één stuk was, gewoon doormarcheerde en uiteindelijk geschiedenis schreef. Dit keer moesten de Beieren eerst door een diepe vallei, daarom is de daaropvolgende klim des te opmerkelijker. Het jaar na Franck Ribéry en Arjen Robben, het zogenaamd onvervangbare. Een meesterwerk, in de ware zin van het woord. “Het voelt ongelooflijk. We hebben een reis achter de rug. Het stel is waanzin, van A tot Z. We kwamen van een relatief dieptepunt in de herfst, vanuit het gevoel. Maar toen zetten we een serie op die sensationeel is”, zei Thomas Müller na de wedstrijd op “Sky”. De ontwikkeling van het team is aan Müller bijzonder eenvoudig uit te leggen. De veteraan was al weg van het raam, een geval voor de “afvalglascontainer”, zoals hij het zelf omschreef.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *