Het oude gezegde gaat nog altijd op: beter een goede buur dan een verre vriend! Buren kunnen namelijk heel belangrijk zijn voor jouw woonplezier. Wanneer je in conflict bent met de buren en er ruzie of overlast is, voel jij je minder fijn in huis. Wat kun je het beste doen bij een burenruzie? In dit artikel geven we je wat tips. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering waarbij je op juridische hulp kunt rekenen bij conflicten.

Zoek juridische hulp als je er niet uitkomt

Wanneer de buren geluidsoverlast maken, ruzie maken, zich asociaal gedragen of andere dingen doen waar jij last van hebt, kan dit escaleren tot een burenruzie. Als de situatie erg uit de hand loopt of zelfs gevaarlijk lijkt te worden, is het aan te raden om een tussenpartij in te schakelen. Bijvoorbeeld een professionele jurist. 

Maar hoe draag je hier de kosten voor? Met een rechtsbijstandsverzekering van een goede verzekeraar als Unive kun je tegen een vaste premie per maand altijd een beroep doen op juridische ondersteuning. Zo kom je niet voor torenhoge rekeningen te staan en heb je altijd de juiste begeleiding om tot een goede oplossing te komen.

Probeer het eerst zelf op te lossen

Het beste scenario is natuurlijk om zelf tot de oplossing te kunnen komen met de buren. Soms moet je gewoon even met elkaar in gesprek gaan om een goede middenweg te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld onderling afspraken maken om geen harde muziek meer te draaien in de avond, maar besluiten dat overdag een keer de radio wat harder zetten is toegestaan. Door met elkaar in gesprek te gaan, kom jij erachter wat er precies aan de hand is en hoe je elkaar eventueel kunt helpen. Op deze manier kan de situatie snel veranderen met een positieve afloop. Soms kun je zelfs alsnog een goede band met jouw buren opbouwen.

Tips om het gesprek aan te gaan

Het kan spannend zijn om het gesprek met de buren aan te gaan wanneer er een conflict is. Je wilt de ruzie natuurlijk niet verergeren. Hier zijn een aantal tips om het gesprek in goede banen te lijden:

  • Bereid het gesprek zo goed mogelijk voor. Bedenk vooraf wat je precies wil vertellen en wat je wilt vragen aan de buren. 
  • Praat rustig en duidelijk. Vertel dat je graag met ze wilt overleggen over een kwestie waar jij mee zit.
  • Hebben de buren niet direct tijd voor een gesprek? Vraag dan wanneer dit kan en plan het meteen in.
  • Luister ook naar hun kant van het verhaal en probeer je in hun situatie in te leven. Besef dat veel mensen geen kwade bedoeling hebben en jou niet met opzet overlast willen bezorgen. 
  • Geef elkaar niet de schuld en maak geen ruzie over wie gelijk heeft en wie niet – dit leidt alleen maar tot meer irritatie. 
  • Zoek samen naar een oplossing waarbij de situatie voor jullie allebei verbetert.
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar, of stel voor om er allebei over na te denken en er binnenkort weer over te spreken. 
  • Kom je er samen echt niet uit? Schakel dan direct buurtbemiddeling of juridische hulp in, zodat de situatie niet escaleert.
Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *